top of page

Hoe lang mediteren?

Mediteren is een persoonlijke bezigheid waarbij iedereen zijn eigen meditatieritueel heeft dat het beste werkt. Het is belangrijk om te weten dat de duur van de meditatie voor iedereen anders kan zijn. Sommige mensen vinden vijf minuten mediteren voldoende, terwijl anderen graag een halfuur mediteren.

 

Mediteren is nuttig omdat we ons vaak niet bewust zijn van de constante stroom van mentale prikkels die we gedurende de dag verwerken. Deze constante stroom van gedachten kan belemmerend werken als we niet genoeg rust nemen en ontspannen. Piekeren kan bijvoorbeeld leiden tot meer stress, slechte slaap, weinig energie en lichamelijke klachten. Mediteren biedt hier een oplossing. Het kan diepe ontspanning en rust bieden en leert het brein om voor bepaalde tijd afstand te nemen van die stroom aan gedachten. Je zet deze gedachten niet uit, maar je leert ze te controleren en even los te laten. De duur van deze ontspanning kan variëren van enkele minuten tot zelfs een heel weekend op retraite gaan. Het is belangrijk om te ontdekken wat bij jou past.

Een korte meditatie

Een korte meditatie kan een geweldige manier zijn om je dag te beginnen of te eindigen, maar het woord 'kort' is relatief. Beginners kunnen zich overweldigd voelen door de gedachte van een langere meditatie sessie, dus het is belangrijk om klein te beginnen. Zelfs een minuut mediteren kan al een positief effect hebben op je welzijn en geleidelijk aan kun je je sessies opbouwen tot bijvoorbeeld een 10 minuten meditatie. Het is belangrijk om stilte en een comfortabele zitplaats te hebben om je meditatie te optimaliseren. Met deze tips kun je een effectieve en eenvoudige meditatie beoefenen die geschikt is voor beginners.

Plan een korte meditatiesessie

Bij het plannen van een korte meditatiesessie is het belangrijk om enkele stappen te volgen. Of je nu kiest voor 3, 5 of 10 minuten mediteren, bedenk eerst welke soort meditatie het beste bij jou past en welk doel je hiermee wilt bereiken. Bijvoorbeeld een slaapmeditatie als je slaapproblemen hebt.

 

Ook de ideale omstandigheden zijn van belang. Denk hierbij aan factoren zoals licht, temperatuur, omgevingsgeluiden en eventuele hulpmiddelen zoals een meditatiekussen. Al deze randzaken kunnen een positieve invloed hebben op je meditatiesessie. Het is daarom belangrijk om de omstandigheden helemaal naar jouw wens in te richten. Door deze stappen te volgen, kun je een effectieve korte meditatiesessie creëren die het beste bij jou past.

Een langere meditatiesessie

Wanneer je een langere meditatiesessie wilt doen, is het belangrijk om dezelfde stappen te doorlopen als bij een korte meditatiesessie. Er is een aantal extra zaken waar je rekening mee wilt houden. Als beginner is het bijvoorbeeld niet verstandig om te snel te willen gaan en te lang te mediteren. Begin met een realistische tijdsduur die past bij jouw niveau en bouw dit langzaam op. Vergeet niet dat het oké is om afgeleid te raken tijdens het mediteren. Keer met zelfcompassie terug naar je focus wanneer dit gebeurt. Wil je toch graag langer mediteren dan 10 minuten? Overweeg dan een geleide meditatie. Dit kan bijvoorbeeld in een retraite of yogastudio, maar ook online. Hierdoor kun je jouw focus beter vasthouden en jouw meditatiesessie nog effectiever maken voor zowel lichaam als geest. Video’s en audiofiles zijn beschikbaar in verschillende lengtes, van 15 minuten tot meer dan een uur. Kies wat past bij jouw niveau en behoefte.

bottom of page